• MINDEN NÁLUNK VÉGZETT MUNKA UTÁN KÉRÉSRE KIFERTŐTLENÍTJÜK AZ AUTÓT!

Autóriasztó

 

Az autóriasztó a mai autókban már szinte alapfelszereltség. Rengeteg autóban már gyárilag bele van építve az autóriasztó, de ez nem azonos értékű az utólag beleépített riasztóval.

Nézzük meg mivel tud többet az utólag beszerelt autóriasztó a gyárival szemben és miért jobb egy utólag beszerelt autóriasztó.

Az autóriasztó elhelyezése

 

Az első, egyben legfontosabb szempont a riasztónál a készülék helye. Ahány műhely, szerviz, autóvillamossági beszerelő műhely és még annál is több szerelő, annyiféle megoldás és elképzelés létezik az autóriasztó elhelyezéséről.

Minden valamirevaló szerelő törekszik az autóriasztó minél hatékonyabb működésének elérésére. Ezért nem egy séma alapján szerelik be a riasztókészüléket, hanem az egyedi megoldásokat részesítik előnyben.

Az átlag sémákkal ellentétben igyekeznek már a készülék elhelyezésénél olyan helyet választani a készüléknek, amit más autókban még nem láttak. A bevált helyek a kevésbé előnyösek  és a váratlan megoldások a nyerők.

Nézzük meg mit nyújt ezzel szemben egy gyári riasztó. Természetesen a gyár garantálja a megbízható állandó minőséget, ezért konzekvensen mindig ugyan oda helyezi el a készüléket.

Az autóriasztó típusa

Az autóriasztók választékára Magyarországon igazán nem lehet panasz:

 Amax,Eurocar,Laserline,Gamma, Flashpoint, Cobra, Selca, Galaxi, Enforcer, Spal, Vision, Thunder, Wheels, Caesar, Thor, Piranha, Meta, Prestige, Spy,Gepard,Trax, Rhino, Radix, Codeperfekt, Sikura, Avital, Patrolline, Beraton, Trackpro, Autowatch, Dobermann,stb... ja és a kínai piac gyöngyszemeit meg sem említettem. Ezek a gyártók  igyekeznek megőrizni egyediségüket egyedi csatlakozással, kábel színezéssel, bár itt megjegyezném ez kezd a szabvány felé haladni, ugyanis egyre több gyártó választja a minden vezeték FEKETE színű sémát a szerelők legnagyobb örömére, de ha már én sem igazodok el a kábeleken akkor talán egy tolvajnak is problémát okozhat.

Nézzük, meg mit nyújt ezzel szemben egy gyári riasztó. 2 féle lehetőség közül lehet választani: van vagy nincs

Az autóriasztó bekötése

Héjvédelem

Minden esetben az összes nyílászárót érzékelővel kell ellátni. Sajnos ezen a téren van egy pár rossz tapasztalatom az utólagos riasztókkal. Amikor az autóban már  volt riasztó és valamilyen oknál fogva ki kellett cserélni, a csere közben vettem észre, hogy jó pár szerelő hajlamos figyelmen kívül hagyni a hátsó ajtók meglétét, és ha a gyár nem látta el érzékelővel, akkor nem éreztek késztetést a beépítésre Ők sem. Mondanom se kell, ez azt jelenti, hogy erre nem is jelzett a riasztó.

Nézzük meg mit nyújt ezzel szemben egy gyári riasztó.Az autógyártók miden esetben minden nyílászáróhoz raknak nyitásérzékelőt. Ez örvendetes tény, csak egy dolgot hagytak figyelmen kívül: az ajtózár elforgatásával, ami történhet akár tolvajkulccsal vagy zártörővel az esetek nagy többségében KIKAPCSOLÓDIK A RIASZTÓ!!! Mekkora baklövés! Ezt sose fogom megérteni, ha egy autóhoz, van egy távirányító, miért kapcsol ki a riasztó, ha kulccsal nyitják ki az autót?

Motor indítás tiltása immobiliser funkció

Most itt leírhatnám újra, amit az elején megtettem, de ennél a résznél a lehetőségek tárháza szinte végtelen. A műhelytől, a szerelőtől függ az indítástiltás helye és, hogy mit tilt. Lehet az AC pumpa, önindító, gyújtás, adagoló stb.. amiket blokkolhat egy szerelő.

Nézzük meg mit nyújt ezzel szemben egy gyári riasztó.Ha a tolvaj már bejutott az autóba és a riasztó nem kapcsolt ki, mert nem a bal első ajtózárnál jutott be, ahol a kulccsal való nyitásra kikapcsolt a riasztó... persze ilyen nincs a tolvaj sem hülye! De  a gyári immo még működik és itt  az amatőrök fel is adják, a profik viszont előveszik az otthon elkészített indító modemjüket (letesztelve már hasonló autón) és a motor előbb beindul, mint, hogy kimondaná: Autóriasztó immobiliser funkcióval. Mert hát ez, is mint minden gyári eszköz egy kaptafára készült.

Mindent egybevetve szerintem szükséges egy utólagos autóriasztó  a kocsiba, még ha az gyárilag fel van szerelve immobiliserrel és/vagy riasztóval is.