• MINDEN NÁLUNK VÉGZETT MUNKA UTÁN KÉRÉSRE KIFERTŐTLENÍTJÜK AZ AUTÓT!

Tolatóradar vs. lézerblokkoló parkolósegéd funkciója

 

A mai lézeres eszközöket (lézerblokkoló, radardetektor) ellátták parkolósegéd funkcióval. Azt szeretném bemutatni, hogy vajon teljes értékű tolatássegítő berendezésről beszélünk vagy szükségünk van még emellett tolatóradarra is. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy: igen, szükség van tolatóradarra vagy tolatókamerára.  Nézzük meg, miért.

működési elv:

tolatóradar

A denevérekhez hasonlóan a tolatóradar is nappal alszik, éjjel vadászik. Tolatóradar vs. lézerblokkoló parkolósegéd funkciója Viccet félretéve: abban hasonlít a denevérekhez, hogy ultrahangot bocsájt ki, és a visszaverődő hangokból állapítja meg a körülötte lévő tárgyak távolságát. Minél rövidebb az ultrahangnak a visszaverődési ideje, annál közelebb van az adott tárgy. A tolatóradarok látószöge kb. 120 fok. 

lézerblokkoló

Egy merőben más működési elvről van szó, ugyan is a lézerblokkoló optikai berendezés a tolatóradarral ellentétben nem ultrahangot hanem infrafényt bocsájt ki. Minél rövidebb a visszaverődési idő annál közelebb van a tereptárgy. Ezt a fényt led (ilyen van a tv. távirányítóban is)  vagy dióda bocsájthatja ki. Ezeknek az eszközöknek a látószöge sokkal kisebb, mint a fent említett tolatóradar.

Elhelyezése:

 A parkolást segítő tolatóradar beszerelésénél a szerelők törekednek a legoptimálisabb felszerelésre, beépítésre. Az érzékelőket egymáshoz képest egyenlő távolságra, a földhöz képest megfelelő magasságra helyezik el. Az érzékelők az autóban mindig a lökhárító leginkább kiálló pontjában vannak telepítve.

 

 

Tolatóradar vs. lézerblokkoló parkolósegéd funkciója

 

 

A lézerblokkolónál nem az az elsődleges szempont, hogy a tolatást segítse, ezért a beépítésénél sem szerelik a legoptimálisabb helyre a tolatás elősegítésének szempontjából.

 

Tolatóradar vs. lézerblokkoló parkolósegéd funkciója

 

Érzékelés

Az ultrahanggal működő  tolatást segítő eszközök miden körülmény között ugyanazt a megbízató minőséget nyújtják egy dolog kivételével.  A magas víztartalmú tárgyakról nehezebben verődik vissza az ultrahang. Ez azt jelenti, hogy pl. az embereket közelebbinek érzékeli. Ez nem jelentős különbség, kb. 10%-ot jelent. A lézerblokkoló ezzel ellentétben, mivel optikai berendezés, érzékeny a fényre és a színekre. A fekete és sötét színek jobban elnyelik a fényt, mint a fehér és világos színek. Működését ezek a körülmények nagy mértékben befolyásolják, például egy fekete falat sokkal később vagy egyáltalán nem érzékel a lézerblokkoló.

 

Mindent egybe vetve ne legyenek illúzióink és ne próbáljuk megspórolni a tolatóradar árát, mert egy lökhárító fényezés árából simán be lehet szereltetni egy ilyen eszközt.